Het land Hongarije daar gaan we voor, vandaar de vlag van Hongarije

donderdag 1 september 2011

foto's 1e schooldag en bezoek aan opa en oma

In de laatste vakantieweek is Martijn met Márk en Rami een paar dagen naar Madrid geweest en ik ben met Regi en Kriszti naar mijn ouders gegaan. Voor de kids een superuitje al die aandacht van opa, oma en ooms en tante.
Het bezoek aan de oude opa was ook heel bijzonder. Mijn 93 jarige opa, geniet met volle teugen van zijn achterkleinkinderen.

Met kids, opa, oma, oom Niels, oom Teis en tante Loes landgoed Nienoord bezocht. Een geweldig jeugdsentiment. Hier speelde mijn oudste broer (44) al, ik (34) ben er volop geweest en ook mijn jongste broertje (26) kwam er veel en nu dus met mijn kids. En allemaal riepen we Ooh kijk dat was er vroeger ook al, daar heb ik veel op gespeeld.

Maar er waren ook een heleboel nieuwe dingen. Zo waren de ezeltjes vervangen voor een rondje op een tractor. (vonden de oudjes wat minder, maar de kids vonden het super) en ook waren er allemaal hippere toestellen. Gelukkig was het nog steeds gewoon een speeltuin/kinderboerderij.
Een groot succes, vooral ook het treintje aan het eind van de middag.

De thuiskomst van Papa, Rami en Márk was ook overweldigend. Stralende snoetjes!

De 1e schooldag was niet voor iedereen een groot succes. Márk moest echt ff wennen, maar inmiddels gaan ze alle 4 met plezier naar school. Hieronder de foto's.

Opa met Regi en Kriszti

Oom Niels en Regi

Kriszti leert piano spelen

Kriszti op de kabelbaan

Regi en oom Teis

Oude opa met Kriszti en Regi

Hoera papa is op Schiphol
spannend zo'n 1e schooldag, ook voor de papa's en mama's
Márk kijkt kritisch naar wat er allemaal gebeurd

Blije snoetjes!

Het loopt lekker....

De 4 kinderen (met nadruk 4 kinderen) gaan alweer bijna 2 weken naar school en het gaat voorspoedig.
Ik zeg met nadruk 4 kinderen, omdat ook Reggie naar school gaat. weliswaar halve dagen, maar dat is al meer dan we vooraf verwacht hadden.Eigenlijk zou Reggie tot de herfstvakantie thuis blijven en tot die tijd iedere dag mee naar school gaan om de kinderen mee weg te brengen en zodoende te kunnen wennen aan het schoolgebouw en de omgeving van de school.
Op de eerste dag ging ze direct met de beren en poppen spelen. Wij zijn koffie gaan drinken in het hoofdschoolgebouw. Mocht ze in paniek raken of over haar toeren zijn, dat we direct ter plaatsen zouden zijn. We zijn gebleven tot 12.00 uur (einde schooltijd voor de middag). Ze heeft in de pauze even gehuild, omdat ze uit haar vertrouwde klasje werd gehaald en ineens op een groot speelterrein met veel (oudere) kinderen stond. Na de pauze, in de klas, ging het weer goed.

Nu, bijna 2 weken later, gaat het uitstekend met haar. Ze huilt niet meer bij het afscheid en zegt zelf dat ze het heeeeeel leuk vindt op scola (verbastering van school in het Hongaars/Nederlands ---> Iskola en school)
De juffrouw(en) zeggen dat ze het heel goed doet. Dat ze snel dingen oppakt en begrijpt. Wij zelf zien haar Nederlandse taal  en haar motoriek vooruit gaan.

De andere 3 kids, doen het ook goed. Márk is het verste met de Nederlandse taal en spreekt het ook al behoorlijk goed. Alleen de oe, eu, ij en ui uitspraken gaan nopg wat lastig. Hij kan zelfs al Nederlandse kinderboekjes lezen. Elke dag neemt hij wel een taal- of rekenwerkje mee naar huis.....

Rammie doet het nu ook heel goed. De juffrouw(en) zegt dat ze steeds geconcentreerder wordt en dat het speelse er meer en meer af gaat. Van Ramóna weten we dat ze heel speels is. Dat is ook niet zo vreemd. In Hongarije had ze alleen nog maar de peuterspeelzaal gezien en dat is spelen, spelen en nog eens spelen.
Ook Ramóna, komt naast tekeningen, nu ook steeds vaker thuis met taal werkjes....

Kriszje zit in de onderbouw van kleurrijk, samen met Reggie. reggie heeft veel steun aan Kriszje haar aanwezigheid. Kriszje daar in tegen heeft op school eigenlijk niemand nodig. Zij speelt en doet alsof het haar lust en haar leven is. Echt een kleuter. Ze kleurt, verft, fietst, speelt met andere kleuters en zingt mee alsof haar leven ervan hangt (hahaha).

Kortom de kinderen lijken goed op hun plaats en komen elke dag "fluitend" thuis.
Het is goed om te zien, als papa en mama, dat ze het naar hun zin hebben...

Ook thuis gaat het lekker zijn gangetje.
Aanstaande zondag is het aankomstfeest voor de 4 kids.
Dan staan ze een (mid)dagje helemaal in het zonnetje met z'n 4-en.

De volgende update zal spoedig verschijnen