Het land Hongarije daar gaan we voor, vandaar de vlag van Hongarije

zaterdag 23 oktober 2010

Vendég gyerekek = Gastkinderen

Eigenlijk is het heel bijzonder hoe een leven loopt. Doordat sommige verwachtingen niet uitkomen, worden nieuwe wensen gecreëerd en andere paden bewandeld.
Door een vervelende medische periode met veel verdrietige momenten, zijn we nu op een pad gekomen vol leuke verrassingen. Wie had ooit verwacht dat we zoveel van Hongarije zouden gaan houden en lid zouden worden van stichting vrienden Hongarije en dat we ons in zouden gaan zetten voor kindertehuizen en aan zouden melden als gastgezin? Het is allemaal gebeurd en het maakt ons gelukkig!
We hebben inmiddels drie gastdochters Enikö (11), Alexandra (10) en Krisztina (16).

Enikö hebben we nog nooit ontmoet, maar sturen we geregeld kaarten. Ze heeft ruim 3 maanden in coma gelegen. Het gaat nu naar omstandigheden goed met haar. Ze heeft een ontsteking gehad in haar derde hersenkamer. Ze is nu aan het revalideren. Ze moet alles opnieuw leren en het zal nog maanden duren voordat ze weer is hersteld. We hebben goede hoop dat ze komende zomer voor het eerst naar Nederland zal komen of dat wij haar dan kunnen bezoeken in Hongarije.

Alexandra is 3 weken in de zomervakantie van 2010 bij ons te logeren geweest. Hierover valt op onze weblog genoeg te lezen in voorgaande stukken. We hebben haar ook bezocht in Bicske.
Het is een fantastische meid met een sterk karakter. Het is geweldig om haar te kennen.

Krisztina is sinds vorige maand ons 3e gastkind. Zij is nog nooit in Nederland geweest en wil dat heel graag. Ze was eigenlijk te oud om gematcht te worden, maar wij zagen dat juist als een voordeel. Ze heeft de leeftijd van veel van onze medewerkers en we denken haar hierdoor een leuke vakantie te kunnen bieden. Het leuke van een iets oudere gastdochter is dat ze goed overweg kan met internet. Sinds ons eerste mailtje aan haar zo'n 2 weken geleden, mailen we elke dag met elkaar. Wij in het Hongaars en zij in het Nederlands. We maken beiden gebruik van een vertaalsite op internet en het geeft vaak hylarische vertalingen, maar met een beetje creativiteit kun je er wel uithalen, wat er is bedoeld. Een mooie zin is:
"Je mag me alles zachtjes vragen" Of te wel "Je mag me gerust van alles vragen."
Dit soort vrije vertalingen komen veel voor.
Ze heeft ons ook een foto gemaild en ze vertelt volop over wat ze denkt, voelt en beleefd. We verheugen ons dan ook zeer op haar komst, komende kerst.

Zo zie je maar dat de tekst: "Het leven is wat je gebeurd, terwijl je andere plannen maakt", zo waar is.
En gelukkig maar!