Het land Hongarije daar gaan we voor, vandaar de vlag van Hongarije

woensdag 6 oktober 2010

Katasztrófa Magyarországon

Ramp in Hongarije!

Gisteravond laat zagen we op tv de beelden van een vreselijke ramp die zich heeft voltrokken in ons zo geliefde Hongarije. Martijn en ik zaten verslagen voor de tv.
Bij een aluminiumfabriek in het westen van Hongarije, zo'n 160 km van Budapest is een gifresservoir opengescheurd en duizenden liters giftig slib is het land in gestroomd. Dit slib is een residu van de productie van aluminium. Het bevat zware metalen en bijt. Mensen die ermee in aanraking zijn gekomen zitten onder de brandwonden. Al 3 provincies zijn bedekt onder 1 a 2 meter slib.

In Hongarije is de noodtoestand uitgeroepen. Ik besef nu al dat dit catastrofale gevolgen heeft voor het land. De grond in een groot deel van het land is nu ernstig vervuild en de oogst voor dit jaar, maar ook voor de volgende jaren is vernietigd. Het toerisme zal voorlopig uitblijven en de rivieren drijgen ernstig vervuild te raken.

Ik ben boos op de fabriek en op de europese unie. Jaren geleden is al eens gezegd dat er een oplossing moest worden gevonden voor het reservoir, maar de fabriek achtte dat niet nodig. De europese unie had de regelgeving beter moeten doorvoeren.

Onze eerste angst was dat onze gastkinderen getroffen zouden zijn door de ramp. Gelukkig is dit (nog) niet het geval. Enikö woont in het oosten van Hongarije en Alexandra in het noord-westen, maar Bicske ligt niet in de getroffen provincies.

Wel heerst de angst dat onze eigen kinderen misschien wel betrokken zijn bij deze ramp. Hoe is dit mogelijk. Maar of dat nu wel of niet zo is. We bidden voor alle mensen die getroffen zijn en wensen hun kracht toe. We gaan kijken of we ergens hulp bij kunnen bieden en hopen heel hard dat het slib niet als bij de ramp in Tjernobyl voor jarenlange problemen gaat zorgen. Want de onze grootste angst zijn de gevolgen van deze ramp voor de toekomst van Hongarije.